icon for excluded vatExcl. BTW
icon for info on invoiceBedrijfsinformatie op de factuur
icon for reduced CO2Verminder CO2 uitstoot
icon for excluded vat

Excl. BTW

icon for info on invoice

Bedrijfsinformatie op de factuur

icon for reduced CO2

Verminder CO2 uitstoot

De beste prijzen op verschillende iPhones!

Earth Day! Swappie zorgt voor de kringloop van elektronica

Om de paar weken wordt er in de tech-wereld gesproken over de nieuwste en beste apparaten met “must-have” functies. Telefoonfabrikanten en service providers vertellen ons dat we “toe zijn aan een upgrade.” En sociale druk zorgt ervoor dat we de allernieuwste smartphone op de markt willen. Maar wat voor invloed heeft dit op onze planeet? Wanneer we op afvaldag een oude telefoon of computer weggooien, berokkent dat mogelijk meer schade dan we weten. Laten we ter ere van de Dag van de Aarde eens kijken naar welke gevolgen onze tech-verslaving heeft voor het milieu en welke stappen we kunnen nemen om onze planeet gezond te houden.

Hoe onze technologie het milieu beïnvloedt.

Veel van onze favoriete apparaten, zoals telefoons, computers en tablets, bevatten onderdelen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid wanneer ze onjuist worden gerecycled. Zware metalen en giftige stoffen zoals lood, cadmium, beryllium en vlamvertragers zijn niet per se schadelijk voor ons wanneer ze veilig in onze apparaten zitten. Maar wanneer deze apparaten in de stortplaats terechtkomen, worden ze wel echt een probleem. Als jouw oude telefoon of laptop op een stortplaats belandt, wordt verbrand of samen met ander afval wordt omgesmolten, kunnen giftige stoffen in de lucht of in onze watervoorraad lekken.

Een ander probleem is dat de componenten in onze apparaten gemaakt worden van waardevolle edelmetalen die moeilijk te delven zijn. Goud, koper, zilver en palladium zijn in overvloed te vinden in onze computers en smartphones, en naarmate de vraag naar technologie blijft groeien, zal ook de vraag naar deze schaarse grondstoffen toenemen. Wanneer we oude apparaten weggooien, gooien we deze grondstoffen weg zonder rekening te houden met de mijnwerkers die hun leven op het spel zetten om deze mineralen op te graven. Bovendien vergeten we vaak dat, ook al kunnen deze grondstoffen gerecycled worden, we er zelf actief voor moeten zorgen dat ze gerecycled worden en niet gewoon worden weggegooid.

Hoe zit het met mobiele telefoons?

Hoewel technologie in zijn algemeenheid natuurlijk een impact heeft op het milieu, vormen mobiele telefoons daarin een bijzonder probleem vanwege de regelmaat waarmee we nieuwe toestellen kopen. Gemiddeld houden mensen een mobiele telefoon niet langer dan een jaar voordat ze besluiten dat het tijd is om te upgraden naar een nieuwer, sneller, krachtiger toestel. Waar komen al die ongebruikte oude telefoons terecht?

Elektronisch afval, ook bekend als e-afval, is de snelst groeiende afvalstroom in de wereld. Maar veel mensen, vooral in de ontwikkelde landen, beseffen dat hun oude telefoon zomaar in de vuilnisbak gooien geen oplossing is. Gelukkig kan het merendeel van de mobiele telefoononderdelen worden gerecycled en hergebruikt. Toch is er een gebrek aan kennis over hoe toestellen op de juiste manier kunnen worden gerecycled, en in veel gebieden een gebrek aan toegankelijke middelen. Hoewel je waarschijnlijk wel een recycleprogramma voor elektronisch afval bij jou in de buurt kunt vinden, kunnen deze programma’s de hoeveelheid afval die we produceren nauwelijks bijhouden.

Dus in plaats van oude telefoons in de vuilnisbak te gooien, en vanwege een gebrek aan recyclingmogelijkheden voor elektronisch afval, laten veel mensen hun oude toestellen gewoon ergens liggen. Als dat waar is, dan zijn er miljarden mobiele apparaten die alleen maar stof liggen te verzamelen in lades en op planken. Veel mensen blijven een telefoon maar een jaar of twee gebruiken, upgraden dan naar een nieuwere, snellere telefoon en laten hun oude toestel vervolgens veel langer in huis rondslingeren dan het uiteindelijk in gebruik is geweest.

Hoe kunnen we voorkomen dat we nog meer afval creëren?

Het is onwaarschijnlijk dat onze obsessie met technologie zal afnemen. Naarmate technologie steeds meer in ons leven verweven raakt, moeten we met innovatieve oplossingen komen om e-afval en de problemen die het veroorzaakt te bestrijden. Maar dit zal zeker tijd kosten. Als consumenten moeten we kleine stapjes in de juiste richting zetten. Het is misschien lastig om een evenwicht te vinden tussen het verlangen om het nieuwste apparaat in handen te krijgen en het respecteren van onze planeet. Als één persoon heb je misschien niet het gevoel dat je acties een impact hebben, maar in werkelijkheid kunnen je acties anderen aanmoedigen en inspireren tot nieuw beleid. Hier zijn een aantal dingen die jij kunt doen om te voorkomen dat je nog meer technologisch afval creëert:

● Heroverweeg wat je nodig hebt – heb je echt iets splinternieuws nodig? Denk na over waar je dit toestel echt voor gaat gebruiken. Als je alleen maar belt, op internet surft en een paar spelletjes speelt, is een gerecyclede telefoon dan niet gewoon voldoende? Je kunt je toestel nog steeds upgraden, nieuwe functies krijgen en iets anders krijgen zonder de wereldwijde vraag naar nieuwe producten te vergroten.
● Zorg goed voor je toestel – als je je smartphone goed verzorgt (d.w.z. schoonhouden, beschermen in een hoesje, enz.), kun je ervoor zorgen dat hij langer meegaat. Upgrade niet zomaar! Wacht liever tot je het echt nodig hebt.
● Hergebruik wanneer dat kan – als je klaar bent om je toestel in te ruilen, denk er dan over na wat je met je oude toestel gaat doen. In de meeste gevallen, als je apparaat nog in goede staat is, kan het worden opgeknapt en opnieuw worden gebruikt. Zoek naar programma’s om oude apparaten te doneren aan goede doelen of non-profitorganisaties, of ruil je oude apparaat in om korting te krijgen op een nieuw apparaat.
● Recycle elektronica op de juiste manier – als je apparaat echter meer dan een paar jaar oud is, of helemaal niet meer werkt, is het misschien een beter idee om het te recyclen. Wanneer je een apparaat recyclet worden de edele metalen verwijderd en hergebruikt in nieuwe apparaten. Dit betekent dat er geen nieuwe metalen hoeven te worden gedolven en dat je oude apparaat niet op een vuilstortplaats belandt of stof blijft verzamelen.

Als je je zorgen maakt over het creëren van afval, kies dan voor een gebruikte telefoon wanneer je iets gaat kopen. Als je een gebruikte telefoon koopt van een gerenommeerde verkoper, wordt deze vaak uitvoerig getest voordat hij aan de consument wordt verkocht. Op deze manier weet je zeker dat je een kwalitatief toestel krijgt zonder bij te dragen aan het groeiende probleem van e-afval.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst voor technologie.

Nu weet je het: we moeten het verlies aan bruikbare onderdelen verminderen, de creatie van meer electronisch afval vermijden en vooral onze houding ten opzichte van het gebruik van electronica veranderen. Hierboven vindt je enkele tips om je op weg te helpen op deze reis. Laten we samen een circulair model creëren dat ons technologie verbruik voor altijd verandert en een duurzame toekomst bevordert.

Hier is onze visie:

  1. Een consument koopt een nieuw toestel en gebruikt het zolang hij er gebruik van kan maken (idealiter ten minste twee jaar).
  2. De consument besluit dat het tijd is voor een upgrade en ruilt zijn oude telefoon in voor geld (of schenkt hem).
  3. De oude telefoon wordt opgeknapt en doorverkocht of anderszins hergebruikt tot hij niet meer bruikbaar is.
  4. Wanneer de bruikbare levensduur van het toestel is verstreken, haalt een recyclingbedrijf alle herbruikbare onderdelen eruit (d.w.z. edele metalen, kunststoffen, enz.) en worden gevaarlijke materialen op de juiste manier weggegooid.
  5. De herbruikbare onderdelen worden verwerkt tot een nieuw apparaat.

Als we dit model allemaal zouden volgen, zouden we alle grondstoffen kunnen besparen die bij de productie van nieuwe telefoons worden gebruikt. Het is echt belangrijk om goed te onthouden dat een nieuwe telefoon niet per definitie beter is. Ook al zien veel mensen telefoons als statussymbool, moeten we bedenken dat telefoonfabrikanten en serviceproviders geld proberen te verdienen door ons ervan te overtuigen dat we de nieuwste en beste telefoon nodig hebben, terwijl dat in werkelijkheid gewoon niet zo is.

Smartphones zijn niet meer weg te denken. Ze maken ons leven makkelijker, zodat we verbonden, productief en vermaakt kunnen blijven. We moeten niet denken dat het gebruik van deze apparaten per definitie slecht is. We moeten alleen beseffen dat ons gebruik pas problematisch wordt wanneer we onze toestellen te vaak upgraden zonder rekening te houden met de impact op het milieu.

Zet de eerste stap met Swappie!

Swappie helpt u graag om het makkelijker te maken om waarde uit uw oude telefoons te halen. Wij zijn er om de omslag naar een circulair model te maken! Als je na het lezen van dit artikel een oude iPhone in je lades aantreft, verkoop hem dan aan Swappie, zodat we hem kunnen opknappen. Je gebruikte apparaat wordt de nieuwe iPhone van iemand anders en ze kunnen er nog meer plezier aan beleven.

Als we uiteindelijk samen werken en het bewustzijn hierover verspreiden, kunnen we van de wereld een gezondere plek maken om te leven.

Gerelateerde artikelen

Na dobírku Cash On Delivery Pago contra reembolso Contrassegno Płatność za pobraniem Dobierka iOS 512 GB 256 GB 128 GB 1 TB 512 GB 256 GB 128 GB 64 GB 32 GB 16 GB 128 GB 64 GB 32 GB 16 GB 256 GB 128 GB 32 GB 256 GB 128 GB 64 GB 256 GB 64 GB 512 GB 256 GB 64 GB !